Freedom Blues Festival


Blues Zene

A blues eredete 1890 körül a Mississippi Delta környékén található meg. A zenestílus énekelt az ültetvényeken dolgozó rabszolgák énekétől ered. A bluest eredetileg munka közben énekelték. Ey egy kommunikációs forma volt amely a rabszolgák kívánságát, frusztrációit fejezte ki. A blues 1920-ban lett fontos eleme az afro-amerikai kultúrának közismert személyek által, így jött létre a klasszikus blues. Figyelemre méltó művészek ebben az időszakban: Bo Carter, Blind Lemon Jefferson, Lonnie Johnson, Tampa Red és a Blind Blake. A második világháború és az 50-es évek után vált híressé az elektromos blues olyan városokban, mint Chicago, Detroit, vagy St. Louis. Néhány ismertebb elektromos blues mester: MuddyWatters, Jimmy Reed, Elmore James, B.B King, John Lee Hooker és Freddie King.

A blues nagy hatással volt a zenefogyasztásban leghamarabb az Egyesült Államokban, majd at egész világon. A műfaj behatolt a jazz, rhythmand blues, rock, country, pop, sőt szimfonikus zene kérzítésében.
Romániában a blues egy hiánypótló műfaj, méghozzá a jazz, rock vagy pop zene alatt van képviselve. A 90es években alig egy pár zenész nyílt meg ennek a stílusnak. A 200es évek elején jelent meg a blues Romániában: A.G. Weinberger, Nightlosers, Marcian Petrescu, Valeriu Sterian.

A fesztiválról

Romániában kevés blues fesztivál létezik: Segesváron, Brassóna és Szucsávában mostanában. A Marosvásárhelyi 2016 fesztivál most fogja elérni a második kiadását, mindezt a Jazz & Blues Club szervezésével.
Első számú cél. – A fesztivál a klubban szervezett koncertsorozatok és események folytatása. A blues zene kiemeléséhez lényeges a híres helyi/külföldi együttesek meghívása
Második számú cél.: - Felfedezni új tehetségeket, a fiatal zenészek tehetségeinek bemutatása egy nagyobb közönség előtt. A fiataloknak lehetősége van tapasztaltabb együttesekkel énekelni.
A terv az, hogy fejlődjön a fesztivál és a jövőben kibővíteni újabb helyeken hogy a szélesebb közönséget érjünk el (pl a Kultúrpalota és Színház tér).

Céljaink között a workshopok szervezése is ott van a fiatal zenészeknek, ahol tanulhatnak neves blues művészektől.

A fesztivál nyitott minden projekt számára, amely alapján a blues van, vagy ennek a nagyon népszerű műfajnak az alapján jöttek létre. Két napot fog tartani, hat fellépéssel azzal a céllal, hogy összehozza a vásárhelyi közönséget, aki az idők során, különböző blues és rockabilly koncertekre jöttek el.

A blues közönség változatos (18-80 évig), többségében rockra mennek és folkra, de egyaránt megtalálják magukat a jazz területen, különösen jazz-rock szerelmesek. Ez egy többnyire aktív közönség, amely egy jobban nevelkedő osztály kategóriájába tartózkodik. A blues, a jazz és a rock koncerteken a közönség figyelmen kívül hagyja a nemzetiségét. Úgy román, mint magyar természetes módon és kulturált formában találkoznak minőségi előadásokon.
A zene egy kulturális termék, de a kultura úgy fejéődött, hogy a blues zene lassan étkezési zene lett. Azonban a blues kultúra (különösen az oktatási blues) konzervatív és az aranykorának a gyönyöréből él. A blues és az erkölcs már nem divat évtizedek óta, de viszont nem a blues ragadt le az aranykorában, hanem a kultúra és az erkölcs. Át kell figyelmesen gondoljuk hogyan mutatjuk be ezt a zenei stílust 2016-ban és főleg a jövőben. A blues-t újra összgangba kell rakni a mai világ mechanizmusaival. A közönség összegyűjtése és a termek megtöltése problémás és megtalálható minden művészi területen. Minden bluessal kapcsolodó művész és művészeti szervezet igyekszik ugyanazokat a kérdéseket megválaszolni: Hogyan tudjuk meggyőzni a közvéleményt hogy iktassák be a bluest a kulturális vágyukhoz? Hogyan fejleszthető ki egy hűséges közönség, és hogyan lehet meggyőzni őket, hogy a lemezeinkket vásárolják? Továbbra is a blues az kell csinálja mint amit eddig a éegjobban tudott: beépüljön a népkulturában intelligens, árnyalt és kifinomult módon. Szerves kell legyen, sokoldalú és kulturálisan releváns.

A technológia fejlesztése akadályozta a termelési profitokat. Köz- és magánforrások csökkennek és a pénzügyi nyereség szinte lehetetlenné vált.

A célunk az, hogy lehetőséget adjunk amik a fiatal romániai (és külföldi) művészek fejlődni tudjanak anélkül, hogy kérjenek pénzügyi segítséget a tagintézményektől.

Célok
• Blues fesztivál szervezése
• A nyilvánosság tájékoztatása minél nagyobb számban
• A diákok vonzása hogy új projekteken vehessenek részt
• Fiatal zenészek megerősítése
• Új partnerek vonzása a Partitura által megvalósított projektekre
• A nyilvánosság kultúrához való hozzáférésének megerősítése
• Workshop-ok szervezése zenei és tánci területen