Freedom Blues Festival


International Freedom Blues Festival Târgu Mureș 2016

Festivalul Blues 2016 organizat de Asociatia „Partitura” si Jazz&Blues Club Tg Mures
Muzica blues

Originile blues-ului pot fi găsite în jurul anului 1890, în Delta Mississippi-ului. Genul își trage influențele de la cântecele interpretate de sclavii de pe plantații. Blues-ul a fost cântat inițial în timp ce se muncea, era o formă de comunicare prin care se exprimau dorințele, frustrările sclavilor. Din 1920 blues-ul a devenit un element însemnat al culturii Afro-americane, căpătând notorietate cântărețele de blues prin care s-a născut blues-ul clasic. Artistii notabili din această perioadă: Bo Carter, BlindLemon Jefferson, Lonnie Johnson, Tampa Red sau Blind Blake. După Al Doilea Război Mondial și după anii '50 devine popular blues-ul electric, în orașe ca Chicago, Detroit sau St.Louis. Unii dintre cei mai cunoscuțimaeștri ai blues-ului electric sunt:, MuddyWatters, Jimmy Reed, Elmore James, B.B King, John Lee Hooker sau Freddie King.

Blues-ul a avut o influență majoră asupra muzicii de consum, mai întâi în Statele Unite ale Americii și apoi în restul lumii, întrucât influențe ale genului au pătruns în muzica de jazz, rhythmand blues, muzica rock, country, pop și chiar și în muzica simfonică. În România blues-ul este un gen de nișă, pe lângă genurile muzicale ca jazz, rock sau pop este mult subreprezentat, în anii 90 existând doar câțiva muzicieni care au deschis către această muzică. De la începutul anilor 2000 mișcarea blues și-a făcut totuși apariția în România prin artiști și trupe de renume, ca A.G. Weinberger, Nightlosers, Marcian Petrescu, Valeriu Sterian.

Despre festival

În România există doar câteva festivaluri blues la momentul actual, la Sighișoara, Brașov, și ultima vreme la Suceava. Festivalul organizat la Târgu-Mureș ajunge în 2016 la a III-a ediție și va avea loc în clubul Jazz & Blues.
Scopul nostru ca numar 1. - festivalul este continuarea seriei de concerte și evenimentelor organizate în club și de a pune în evidență muzica blues invitând trupe recunoscute din țară și din străinătate.
Scopul nostru ca numar 2.: - de a descoperi talente noi, de a da posibilitate muzicienilor tineri de blues să își arate talentul în fața unui public mai larg. Muzicienii tineri vor avea posibilitatea de a cânta împreună cu trupe cu mai multă experiență.
Planul nostru este de a dezvolta acest festival și în viitor să ne extindem pe scene noi pentru a putea ajunge la un public mai larg (de exemplu Palatul Culturii sau Piața Teatrului).

Deasemenea avem intre scopurile noastre este si organizarea workshopurilor pentru tinerii muzicieni, unde pot învăța de la artiști blues de renume.

Festivalul este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la baza blues-ul sau care sunt create sub influenta acestui gen foarte popular. Va dura 2 zile, cuprinzând 6 recitaluri , evenimente fiind acela de a aduna publicul din Mureș si din alte parti, publicul care au venit de-a lungul timpului la diverse concerte de blues si rockabilly.

Publicul de ascultatori ai muzici blues este divers, de la 18 până la 80 de ani, având ascendent majoritar in rock si folk dar regăsindu-se si in zona de jazz, mai ales in iubitorii de jazz-rock.

Publicul la concertele de blues, jazz si rock nu tine cont de comunitatea din care face parte, întâlnindu-se firesc atât romani cat si maghiari intr-o forma naturala si civilizata de spectacol de calitate.

Muzica este un artefact cultural, cultura însă a înaintat astfel încât muzica blues a încetat să fie muzică de masă. Cu toate acestea cultura blues (mai ales educația blues) este conservatoare raportându-se și trăind din mirajul epocii sale de aur. Blues-ul și manierele nu mai sunt la modă de mai multe decenii, însă nu genul muzical a rămas blocat în epoca sa de aur ci cultura și manierismul din jurul ei. Trebuie să medităm asupra faptului cum prezentăm acest gen muzical în 2016 și mai ales în viitor. Blues-ul trebuie repus în mișcare în conformitate cu mecanismele lumii contemporane. Readucerea și dezvoltarea unui public care să umple sălile este o problemă complexă întâlnită în toate sferele artistice. Fiecare artist și organizație artistică legată de blues încearcă să răspundă la aceleași întrebări: cum putem convinge publicul ca ei să includă bluesul în preferințele lor culturale? Cum să dezvoltăm un public fidel și cum îi convingem să ne cumpere înregistrările?
Blues-ul trebuie să continue să facă ceea ce a făcut mereu cel mai bine: să se încadreze în cultura populară într-un mod inteligent, nuanțat și sofisticat. Trebuie să fie organic, versatil și cu relevanță culturală.

Dezvoltarea technologiei a îngreunat producerea profitului din înregistrări. Fondurile private și publice sunt în scădere iar obținerea unui câștig financiar rezonabil din muzica blues a devenit aproape imposibilă.

Scopul nostru este să si creăm oportunități prin care artiștii tineri din România (și de peste graniță) sa pot afirma fără a fi nevoiți să ceara ajutor financiar de la instituțiile de stat.

Obiective:
Organizarea unui festival blues
Familiarizarea publicului, în număr cât mai mare, cu acest gen de manifestare artistică
Atragerea studenților în vederea organizării de noi proiecte
Afirmarea tinerilor muzicieni
Atragerea de noi parteneri în proiectele realizate de Asociația Partitura Consolidarea
accesului publicului larg la cultură
Organizarea workshopurilor în domeniul muzicii și a dansului

Asociația Partitura

Asociația Culturală Partitura a fost fondată în februarie 2013 la Târgu-Mureș. Scopul Asociației constă în: promovarea patrimoniului cultural, protejarea, punerea in valoare, revitalizarea si valorificarea vieții culturale si artistice la nivel local, și nu numai, prin organizarea de spectacole de teatru, creație și interpretare literară, muzicală, și artistică, fără a urmării obținerea unui profit în sens comercial.
Activitățile principale sunt organizarea diverselor evenimente culturale din Târgu-Mureș, de exemplu:
Festivalul Internațional Studențesc Jazz din Târgu-Mureș, VIII ediții. Mai multe detalii pe www.studjazzfest.ro
Festivalul Folk Târgu-Mureș, III ediții
Casă de Dans Popular, un eveniment organizat săptămânal în perioada octombrie – iunie a fiecărui an
Recital de Muzică de Cameră (în parteneriat cu Filarmonica de Stat Târgu-Mureș și Academia de Muzică Gheorghe-Dima din Cluj-Napoca), eveniment organizat lunar în perioada octombrie – iunie a fiecărui an

Clubul Jazz&Blues

Clubul Jazz & Blues din Tg. Mures este unul dintre cele mai vechi si mai importante centre de initiative culturale din Tg. Mures, fiind singurul care a rezistat tuturor dificultatilor financiare ale vietii economice din ultimii 5 ani. Clubul Jazz a reusit sa realizează peste 100 evenimente anual, festivaluri de Jazz si de folk, numeroase expozitii si evenimente speciale, functionand in 3 sali diferite care apartinaceluasi complex. Clubul este cunoscut, și recunoscut de muzicienii din țară de la București la Timișoara.
Pe parcursul anilor au avut loc numeroase concerte de jazz, blues, pop, rock, chiar și de muzică clezmer în interpretarea multor artiști români și maghiari din țară, precum: HQ, Paula Seling, David Luke Michael Brian si formația Speak Floyd, Alex Man, Anamaria Galea, BrickFactoryStation, Tündérground etc.

Cei mai renumiți artiști din străinătate care au cântat la club sunt: Benkó Dixiland Band din Ungaria, Land Covered With Briar din Elveția, Bakad Kapelye din Germania, sau Lujza Zan din America.
Clubul este partener cu proiectul național „Oportunități la tine, acasă” în cadrul căruia oferă șanse tinerilor artiști talentați, încă neconsacrați, pentru a susține concerte de prezentare. Proprietarii acordă un mare interes și spectacolelor de teatru, teatru-dans, organizăm seri tematice pe linia anumitor genuri muzicale sau instrumente.

PROGRAM
Vineri 4 Noiembrie 2016
Storytellers Acoustic Blues Experience (RO)
Barna Pély (HU)
Foxy Lady Band (RO)
Sâmbătă 5 Noiembrie 2016
Rareș Totu featuring Dean Bowmann (RO - USA)
Ferenczi György & RackaJam (HU)
Cherry (RO)

Headliner: Mike Godoroja

Freedom Blues Festival Târgu Mureș 2015

Clubul Jazz&Blues din Tg. Mureș dorește să mulțumească tuturor celor care au ajutat la lansarea festivalului internațional de blues Freedom Blues Festival, la Tg. Mureș! În primul rând, Teatrului pentru Copii si Tineret ARIEL din Tg. Mureș pentru că a acceptat să găzduiască în ultimul moment acest eveniment, în al doilea rând vrem să le mulțumim tehnicienilor de sunet și lumini: Gyuri, Hunor și István pentru munca depusă în timpul festivalului, publicului târgumureșean, care a primit cu atâta deschidere și căldură această primă ediție a festivalului, ceea ce ne dă putere și avânt pentru organizarea următoarei ediții, în 2016!

Îi mulțumim artistului Mike Godoroja pentru colaborare și prezență atât ca prezentator al festivalului în cele două seri, cât și ca muzician în cadrul festivalului, și tuturor participanților care literalmente au ridicat sala în picioare! Nu în ultimul rând, apreciem și le mulțumim sponsorilor pentru sprijinul acordat, fără de care nu ar fi putut exista acest eveniment. Vă așteptăm și la anul!

Keep the Blues alive!